nedelja, 15. april 2012

Vsak začetek je težak

Vse pogosteje se srečujem z vprašanji: "Kako, kdaj in zakaj sem začela oblikovati s fimo maso?"
 
Mislim, da mi je željo po ustvarjanju prebudila mami že v otroštvu. V času, ko življenski tempo ni bil tako natrpan in je bilo več časa, je vedno nekaj ustvarjala. Od mavčnih odlitkov v obliki sončkov, ki so krasili steno moje sobe, do potankosti zdekoriranega stanovanja ob vseh možnih praznikih. In vedno sem ponosno nesla darilo na vsako rojstno dnevno zabavo, saj je bilo zavito "kot iz škatlice".

Moje sedanje ustvarjanje pa se je pričelo lansko poletje. Začetki so bili popolnoma nepovezani s polimerno glino, ampak povod do te točke, kjer sem sedaj.

Začela sem z izdelovanjem lovilcev sanj-dreamcatcherjev. Krog s plepeteno mrežo, perlami ter perjem je talisman, ki naj bi lovil dobre sanje, slabe pa ob jutranji svetlobi uničil. Ta indijanski simbol mi je že od nekdaj pri srcu in je resnično lep okras nad posteljo.

Eden izmed mojih prvih lovilcev sanj, ki je bil podarjen posebni osebi*

Poleg stenskih oziroma dekorativnih lovilcev sanj sem kmalu začela izdelovati tudi manjše, ki se lahko nosijo okoli vratu kot ogrlica. V kompletu sem ponavadi naredila tudi uhane. In tukaj je bil moj prvi stik z nakitom.

Ogrlica lovilec sanj ter uhani

Tekom izdelovanja se je večala tudi moja škatla z materjalom. Želela sem perlice vseh barv, lesene kroglice so bile idealne za večje lovilce sanj, tudi perje je bilo potrebno kupiti v vseh baravah ter velikostih, z vrvicam ista zgodba,.. Porabila pa sem iz vsakega paketka le nekaj stvari. In tako sem iz preostalega materijala začela izdelovati viseče uhančke, nato zapestnice ter nekaj malega ogrlic.























Foto: Lovro Rozina

Nizanje perlic na žičko oziroma vrvico pa je s časom postalo nezanimivo in dolgočasno. Tako smo se skupaj z Urško spoprijateljile z gospo Fimo maso. Na njeni terasi smo tako premagovale prve korake, se navduševale nad mešanjem dveh barv ter nastalih "čudovitih vzorcev". Pregledale smo vse video objave na you tube in se čudile kako za vraga lahko v majhno kroglico stlačijo toliko rožič??

In potem se je začelo poiskušanje ter prva ustvarjanja s polimerno glino. Seveda pa kot začetnica nisem imela popolnoma nobenih pripomočkov, ki bi mi olajšale izdelovanje. Najprej sem si kupila le nožke ter lak, ostali pripomočki so bili imrovizirani (nekateri so se odlično obnesli in jih uporabljam še danes!). 

In tako je po navdihu iz zloženke "o fimo masi" nastala moja prva kolekcija štirih ogrlic ter dveh zapestnic. Moram poudarit, da takrat še nisem vedela kaj je to pašta mašina ter izdelovanje preliva s pomočjo le-te (skinner blend). Kar pomeni, da je barva vsakega koleščka ogrlice, posebej zmešana na roke:) Res sem izdelovala kar nekaj ur, vendar sem se veliko naučila o mešanju barv in ta znanje mi še danes pogosto pride prav.  
Kolekcijo sem poimenovala °Rainbow!°

Vse štiri ogrlice na kupu:)

  
Naslednje moje igranje s fimo maso je bilo po navdihu 'Ayelet beads' in sicer pletene perle iz "špagetkov". Naredila sem ogrlice v osmih različnih barvnih odtenkih. Mislim, da ni potrebno posebej omenjati, da so vsi špagetki v tej kolekciji svaljkani na roke (tu je tudi razlog, zakaj niso enakomerno debeli)!

°Wool!°
Inspired by Ayelet beads
Inspired by Ayelet beads

Po nekaj mesecih izdelovanja špagetkov na roke me je "dobri mož" le uslišal in mi pod smrekico postavil extruder (po slovensko iztiskovalec:)). Deluje na isti princip kot npr. tista napravica za stiskat česen. In tako se je izdelovanje takšnih perl zelo olajšalo in ponovno postalo zabavno. 

Hvala mami***

Naslednjo kolekcijo sem poimenovala °Black & White!°. Uganete zakaj?:) 
Jap, ker je v črno belih barvah. Kombiniranje bele in črne barve mi je povzročalo kar nekaj preglavic, saj črna povsod pušča sledi, bela pa tako rada te sledi veže nase! In seveda tudi pri izdelovanju teh, mi je manjkalo tisto znanja za katerega mi je danes včasih žal, da ga imam in se imenuje šmirglanje (poleg fima imam ponavadi pobrušene tudi nohte ter blazinice prstov:)). Vendar kot pri vseh prejšnih "napakah" oziroma neznanju sem se tudi tukaj naučila zelo pomembne lekcije: natančnost ter uporabljanje baby robčkov (za čiščenje rok). 

Črno bela ogrlica z različnimi perlami
  

Seveda se nisem mogla upreti, da nebi dodala malo rdeče:)

Črno beli barvi sem dodala še nekaj ciklamno roza odtenka in nastala je °Pink!° kolekcija s pridihom Donne Kato. V tej barvni kombinaciji so nastali uhančki, prstani, zapestnice ter ogrlica.  
 


Po vseh kričečih barvah, odtenkih ter kombinacij je nastalo še nekaj umirjenih kompletkov. In sicer imitacija kamnov na prstanu, uhančkih ter obeskih za okoli vratu. Po obisku Klavdijine delavnice pa je nastal tudi kompletek v imitaciji usnja



Tako se je torej začelo in razvijalo moje ustvarjanje. Ko danes pogledam svoje prve izdelke, vidim ogromno napak ter pomanlkjivosti, ki bi jih danes naredila popolnoma drugače. Vendar sem ponosna na vsak izdelek, saj sem se iz vseh teh spodrsljajev veliko naučila in izpopolnila tako v znanju kot tudi v idejah ter izdelavi. 

V škatli z izdelki se skriva veliko popolnoma novih kosov nakita, ki vam jih še nisem pokazala. Torej....

....se nadaljuje:))

Imejte se radi!

Jasmina

12 komentarjev:

  1. Joj koliko čudovitih stvari=) mjami... In ful lepo si me popeljala od začetka do danes in zdi se kot bi bila poleg ko si šla skozi različna obdobja... Lep začetek tedna ti želim...pappa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Marina! Uspešen in sončkast teden ti žeim:)

      Izbriši
  2. Zanimivo! Všeč mi je, kako sistematično se lotevaš stvari. Fotke so profi, izdelki pa prekrasni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je bilo tudi mene zanimivo pisat tole objavo:) Hvala za komplimente:)

      Izbriši
  3. Tudi jaz sem se letos lotila izdelave nakita iz fimo mase....sem seveda popolni začetnik in samouk (You Tube je zakon :) )..... sem kar malo potolažena ko vidim, kako lahko napredujem :). Pa tudi nekaj idej si mi dala. Seveda komplimenti za tvoje izdelke!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najlepša hvala! Na internetu se res da najti ogromno idej, postopkov ter načinov kako se izdeluje. Kar pogumno in z veseljem ;)

      Izbriši
  4. zdravo Jasmina! tvoji izdelki so neverjetni! zanima me, če izdeluješ lovilce sanj tudi za druge? in da jih potem lahko kupimo od tebe? lp :D super si, nadaljuj s svojim čudovitim delom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo! Najprej hvala za kompliment ;) Lovilce sanj načeloma ne izdelujem več. Imam pa še ves materijal doma, tako da bi ga tudi še lahko naredila, če bi bila želja. Pošljite mi email na: jasmina.drolc@gmail.com pa se dogovorimo ;) Lp, Jasmina

      Izbriši